Taller de Cultura viva - Netegem la platja junts?
L’activitat conjunta amb Europe Direct va consistir en una jornada de conscienciació ambiental per als alumnes de primer del GBFP de cuina i jardineria.
La sortida es va realitzar a la platja de Can Pere Antoni de Palma, amb l'objectiu de contribuir a la neteja d'aquest entorn natural tot educant als alumnes en la importància de preservar els espais públics i protegir el medi ambient.
Objectius
Els objectius principals de l’excursió van ser els següents:
Fomentar la consciència ambiental entre els alumnes, ajudant-los a reconèixer el valor de mantenir els espais naturals nets i lliures de residus.
Promoure la responsabilitat social i ecològica en l'alumnat, desenvolupant el seu compromís amb la preservació del medi ambient.
Ensenyar pràctiques sostenibles mitjançant una experiència pràctica de recollida de residus, mostrant com el comportament individual pot tenir un impacte positiu en l'entorn.
Desenvolupament de l'activitat
L’excursió va iniciar-se amb una breu presentació per part dels membres de Europe Direct dins de l’aula, que van explicar la importància de l'activitat. El taller va començar amb una presentació de diapositives on es va mostrar, en general, el funcionament de l’Unió Europea i els fons europeus. Es var explicar la idea de l’economia al servei de la gent i la importància de pensar bé a qui triar a través de les eleccions per gestionar aquests recursos.
També van oferir informació sobre la problemàtica de la contaminació de platges i la degradació ambiental a la costa mediterrània.
Una vegada a la platja, es van distribuir materials de seguretat (guants i bosses de plàstic reciclades).
Els alumnes juntament amb els professors, van recórrer part de la platja de Can Pere Antoni, recollint un total de 8 kg de fems, incloent-hi plàstics, llaunes i altres residus comuns. De manera destacable, es van recollir també 18 para-sols abandonats, fet que va fer palesa la problemàtica de la deixalla massiva als espais naturals.
Un cop finalitzada la recollida, es van agrupar i es va fer una reflexió conjunta sobre el volum de residus trobats, tot destacant la necessitat de promoure un comportament responsable entre els usuaris de les platges i espais públics.
Observacions
L’activitat va tenir una gran acollida entre els alumnes, que van demostrar un alt grau de motivació i interès al llarg de la jornada. La quantitat de residus recollits va evidenciar la necessitat d’iniciatives com aquesta per mantenir les platges netes i saludables. Els alumnes van observar que, tot i que la platja es trobava relativament neta a primera vista, la quantitat de residus amagats era considerable.
Comentaris
Aquesta activitat no només va complir amb l'objectiu de netejar l'entorn natural, sinó que també va reforçar la conscienciació i responsabilitat ambiental dels alumnes, un valor fonamental en la seva formació. Els participants van valorar positivament l’experiència i van expressar el seu desig de repetir activitats similars en el futur, destacant la seva contribució tangible a la preservació del medi ambient.